Sanat eserlerinizin taranıp dijitale aktarılmasının çağımızda birçok avantajı bulunmaktadır. Fiziksel eserler elbette bir sanatçının portföyünün temelini oluştururken, eserlerinizi dijitalleştirmek, koleksiyonerlerin eserlerinizle etkileşime geçme olanaklarını genişletir. Özellikle sosyal medya, son eserlerinizi kolayca paylaşmanızı, çevrimiçi mağazanıza eklemenizi veya gelecek etkinliklerinizi tanıtmanızı sağlar. Ayrıca, eserlerinizi dijitalleştirmek, eserlerinizin sınırsız baskılarını satmanıza olanak tanır.
Küçük Sanat Eserleri Nasıl Taranır?
A3 veya daha küçük boyuttaki birçok eser, standart flatbed tarayıcıları kullanılarak dijital ortama aktarılabilir. Tarayıcının en önemli özelliği DPI (dots per inch - inç başına nokta) değeridir. Tüm ince detayları yakalayabilmek ve eserinizi neredeyse herhangi bir boyutta ölçekleyebilmek için en az 1200 DPI'lık bir tarayıcı kullanmanız önerilir.
Büyük Sanat Eserleri Nasıl Taranır?
Büyük ölçekli eserlerinizi ve tablolarınızı dijitalleştirmek için profesyonel büyük ölçekli bir tarayıcı kullanabilirsiniz. Diğer bir yol, standart flatbed tarayıcıları kullanarak parça parça taradığınız eseri bilgisayar uygulamaları ile birleştirmenizdir. Bu birleştirme işlemi daha zor ve uzmanlık gerektirir.
Görüntülerinizi Düzenleme
Çeşitli görüntü düzenleme araçları arasında en popüler olanı Photoshop'tur. Renkleri düzeltmek veya eserinizdeki kusurları gidermek için Photoshop, GIMP ve Canva gibi araçlar kullanılabilir. Bu araçlar sayesinde taramanızı doğru hale getirebilmek için kolayca ayarlamalar yapabilirsiniz.
Katmanları Kullanın
Katmanlar, taramanızı kalıcı olarak değiştirmeden ayarlamalar yapmanıza olanak tanır. Bu sebeple dijitale aktardığınız eserlerinizde işlem yaparken katmanları kullanmanız önemlidir. İhtiyacınız olmadığında katmanları gizleyebilir veya silebilirsiniz.
Ton/Doygunluk
Tarayıcılar bazen renkleri doğru bir şekilde alamayabilir. Örneğin, bazı görüntüler taramadan yansıyan ışık nedeniyle hafif sarı veya mavi bir gölgeye sahip olabilir. Bu durumda, ton/doygunluk katmanını ayarlamayı deneyin. Bu katmanı kullandığınızda görüntünüzün tonunu, doygunluğunu ve açıklığını ayarlayabilirsiniz. Eserinizi orijinal renklerine getirmek için belirli renkleri seçebilir veya renklerinizi amaçlanan tonlarına geri döndürebilirsiniz.
Eğriler
Eğriler aracı, belirli vurguları ayarlamak için harikadır. Örneğin, işinizdeki diğer renkleri etkilemeden beyaz arka planları aydınlatmanıza olanak tanır. Damla aracını seçin, ardından beyaz yapmak istediğiniz alanları seçin ve orijinal eseri uygun bir şekilde ayarlamayı yapın.
Dijital eseriniz istediğiniz noktaya geldiğinde, onu bir Photoshop dosyası olarak kaydetmeyi unutmayın, böylece isterseniz geri dönüp düzenleyebilirsiniz. Ayrıca, görüntünüzü yüksek çözünürlükte (+300 DPI) kaydetmenizi öneririz, böylece istediğiniz boyutta ölçeklenebilir ve baskısını alabilirsiniz. Son olarak, çalışmanızı TIFF veya başka bir kayıpsız dosya türü olarak kaydetmenizi öneririz.
Eserinizi Bugün Tarayın
Sanat eserlerinizi dijitalleştirmeye hazır mısınız? Üçvav Baskı Atölyemize uğrayın ve tarama hizmetimizden faydalanın. Epson 12000XL Pro A3 tarayıcımız gibi en son ekipmanları kullanıyoruz. Atölyemizde iki çeşit tarama hizmeti mevcuttur:
- Görsel Çoğaltma Taramaları (Baskıya hazır taramalar): Orijinal sanat eserine dikkate değer bir şekilde sadık kalan ve baskıya hazır bir dosya elde etmenizi sağlayan bu seçenekte, ayrıntılı renk dengeleme ve prova işlemlerini biz üstleniyoruz. Size bir ana dosya ve bir A4 provası sunuyoruz.
- Ham Taramalar (Düzenlenmemiş taramalar): Temel ve hızlı bir hizmet sunan bu seçenekte, eserinizi tarayarak düzenlenmemiş, yüksek çözünürlüklü bir dosya elde etmenizi sağlıyoruz. Dosyalarınızı kırpıp düzeltiyoruz, ancak başka hiçbir düzenleme yapılmamaktadır.
Bugün bizimle iletişime geçerek randevu ayarlayın. ÜÇVAV, sanatınızı dijital alana taşımak için burada!
Giclee baskı olarak da bilinen fine art baskı, galeri ve müze sergilerinde, sınırlı sayıda üretimde, özel koleksiyonlarda ve arşivlerde kullanılan en yüksek kalitedeki güzel sanatlar reprodüksiyonları arasında yer alır. Peki, bu baskılar nedir? Ve bu baskıları değerli kılan unsurlar nelerdir?
Sanat eserlerinin basımında kullanılacak doğru kağıdı seçmek, sonuçların kalitesini belirleyen kritik bir adımdır. Kağıdın dokusu, ağırlığı ve yüzeyi sanat eserinin genel görünümünü iyileştirebilir veya olumsuz etkileyebilir. Bu yazıda, fine art baskılarınız için en uygun kağıdı seçme sürecine dair ipuçları sunacağız.